Hoe kies je goede raamdecoratie?

Er zijn zoveel verschillende soorten raamdecoratie op de markt dat het best lastig kan zijn een geschikte bekleding uit dit aanbod te kiezen. Dit artikel zal je een aantal handige tips geven, waarmee die keuze hopelijk vergemakkelijkt zal worden. Op die manier koop je voor jouw woning de ideale raamdecoratie, waardoor je er nog lekker lang van kunt genieten. 

Sfeer in huis brengen met raamdecoratie

Passende raambekleding in huis maakt een woning af. Je hele interieur wordt ermee samen gebonden, waardoor een uniform geheel ontstaat. Tevens zorgt raambekleding voor sfeer niet alleen door zijn unieke uitstraling, maar ook doordat je met de lichtinval in je woonruimte kunt spelen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een filmavondje op romantisch diner de kamer wat verduisteren, waardoor je een knusse ambiance realiseert. 

Maatwerk in raambekleding 

Je kunt kiezen voor standaard types, kleuren en groottes raamdecoratie, maar je hebt ook de optie om voor maatwerk te gaan. Hierbij is er nog een verschil tussen echt honderd procent maatwerk en standaard fabricages, die slechts nog bewerkt worden. Veel raambekleding wordt nog ingekort naar de maten die jij het bedrijf opgeeft. Ook heb je bij standaard raambekleding geen extra opties, zoals het kiezen voor kant in de bediening. Het echte maatwerk wordt met oog voor detail samengesteld, zodat je unieke raamdecoratie hebt. 

De stijl raambekleding

Iedereen heeft zijn eigen smaak en die smaak wordt weergegeven door de door jou gekozen interieurstijl. Zo heb je bijvoorbeeld moderne, klassieke, industriële interieurstijlen, waarop je raamdecoratie naadloos moet aansluiten. Ook kun je jouw raambekleding leuk aan laten sluiten met je woondecoraties, zoals planten. Bij planten passen bijvoorbeeld houten jaloezieën. Ben je gek op kleuren? Dan kies je beter voor velours gordijnen of vouwgordijnen. 

Welke functie vervult je raamdecoratie?

Raambekleding kan verscheidene functies voor je in huis vervullen, zoals zon weren, privacy bieden of je huis isoleren. De functie van je raambekleding en de ruimte waarin deze komt te hangen, bepalen welk type raamdecoratie voor jouw situatie de beste is. Ga je het gebruiken in de slaapkamer? Dan heb je het natuurlijk graag verduisterend. Woon je aan een drukke straat, dan zijn geluidswerende gordijnen de beste optie. 

Cellulair scherm in badkamer

In de badkamer heb je de meeste privacy nodig en daarom heb je hier een speciale raambekleding bij nodig. Het beste is te kiezen voor een zogenaamd cellulair scherm. Het is een soort rolgordijn, die zorgt voor genoeg privacy. De lichtinval blijft echter uitstekend, waardoor je genoeg natuurlijk daglicht in je kamer blijft behouden. Je kunt nog kiezen voor een honingraat cellulair scherm. Deze heeft ook nog een isolerende functie, waardoor het lekker warm in de badkamer blijft. 

Het raamtype is bepalend voor het type raamdecoratie 

Ook wat voor een type raam je hebt, bepaalt de mogelijkheden die je in de raambekleding hebt. Standaard ramen hebben bijvoorbeeld een ander type raambekleding nodig dan draaikiepramen. Je kunt ook het raam van je deur bekleden en die heeft weer een andere soort bekleding nodig dan het raam in je slaapkamer. Bij twijfel kun je altijd advies aanvragen bij de specialisten, zoals Raamdecoratieshop.