Waar moet je op letten als je een donzen dekbed koopt?

Het ene donzen dekbed is de andere niet. Dat is nu eenmaal een feit. Omdat de aanschaf van een dekbed niet iets is dat je dagelijks doet, is het goed om te weten waar je op moet letten als je een donzen dekbed wilt kopen. In dit blog geven wij dan ook handige tips en trucs zodat je jezelf goed kan voorbereiden op het uitzoeken van een dekbed waar je profijt van hebt en dat je ook zeker weet je geen miskoop zult doen. 

De voordelen van een donzen dekbed

Een donzen dekbed heeft een aantal voordelen die jou hebben bewogen om hiervoor te kiezen. Zoals het feit dat een dekbed gevuld met dons zacht en licht in gewicht is, eenvoudig te draperen is en ook vochtregulerend en isolerend is. Toch kan het zo zijn dat het dekbed niet aan de verwachtingen voldoet en dat heeft dan te maken met de kwaliteit van het donzen dekbed dat je hebt aangeschaft. De eerste tip die we voor je hebben is om je niet alleen maar te laten leiden door de prijs van een dekbed. Doe goed onderzoek naar het dekbed voordat je besluit om het aan te schaffen.

Etiket aflezen

Het is belangrijk dat je het etiket van het dekbed goed bestudeert. Een fabrikant is namelijk verplicht om op het etiket aan te geven uit hoeveel procent dons het dekbed bestaan en van welk dier de dons afkomstig is. Een goed donzen dekbed moet minimaal gevuld zijn met 60% eenden- of ganzendons. Daarnaast moet een fabrikant expliciet vermelden dat het om ganzendons gaat als het dekbed daarmee gevuld is. Nu denk je misschien dat een etiket te vervalsen is. Daarom is het belangrijk om op te letten dat het dekbed een EN 12934 keurmerk heeft. Dit keurmerk zorgt ervoor dat er op het etiket de correcte informatie wordt weergegeven.

Gekeurd donzen dekbed

Het EN 12934 is zeker niet het enige keurmerk dat van belang is, want een donzen dekbed moet ook RDS (Responsible Down Standard) en/of Down Pass-keurmerk bevatten. Deze keurmerken staan voor zo min mogelijk dierenleed. Dierenwelzijn is van een enorm belang en je wilt natuurlijk wel onder een dekbed slapen dat op de correcte wijze is gefabriceerd en niet onomstreden is. 

Andere keurmerken die belangrijk kunnen zijn is het Oeko-Tex keurmerk dat weergeeft dat er geen schadelijke stoffen in het textiel aanwezig zijn, het nomite keurmerk dat weergeeft dat de tijk zo fijn geweven is dat huismijt er minder goed of helemaal niet doorheen komt en het Downafresh greenline keurmerk dat weergeeft dat de vulling op een natuurvriendelijke manier is geproduceerd.

De prijs van een donzen dekbed

De prijs van een donzen dekbed zegt enorm veel over de kwaliteit van het product. Goedkopere donzen dekbedden zijn in de regel niet of beperkt gekeurd. Het advies is dan ook om van de koop af te zien als je niet zeker weet dat je met een goed en diervriendelijk dekbed te maken hebt. Het is veilig te stellen dat hoe duurder het dekbed is des te beter de kwaliteit ook is. In de regel zijn dekbedden gevuld met ganzendons ook een stuk duurder dan met eendendons gevulde dekbedden.